เลาะลำน้ำตรัง เลียบฝั่งอันดามัน

แม้จะไม่ใช่เมืองท่องเที่ยวยอดฮิตของภาคใต้ จนติดอันดับในใจนักท่องเที่ยวทั่วโลกอย่างภูเก็ตหรือกระบี่ แต่ความหลากหลายของภูมิทัศน์ และวิถีวัฒนธรรมที่มีสีสันยิ่ง ของอดีตเมืองท่าสำคัญของฝั่งทะเลอันดามันอย่างเมืองตรัง ก็ทำให้ผู้ที่เคยมาเยือนหลายคนติดอกติดใจ จนต้องกลับมาเยี่ยมชมและชิมของอร่อยมากมายในเมืองนี้อย่างสม่ำเสมอ

เพราะความอุดมสมบูรณ์ทางธรรมชาติ ที่มีน้ำดี ดินดี มีป่าเขาลำเนาไพร อีกทั้งยังมีหาดทรายชายทะเลอันสวยงาม ทำให้ตรังเป็นเมืองที่มีพื้นฐานทางเศรษฐกิจมั่นคงด้วยอาชีพทางการเกษตร การประมง และการธุรกิจการค้า แม้จะเป็นเมืองเล็กๆ ที่ค่อนข้างสงบ แต่ก็มีสนามบินเป็นของตัวเอง และมีเที่ยวบินให้เดินทางไปกลับได้อย่างสบายถึง3 สายการบิน นอกจากนี้ ยังมีเส้นทางรถไฟและรถทัวร์ สำหรับผู้ที่ไม่เร่งรีบกับการเดินทาง ได้นั่งเล่นชมวิวทิวทัศน์ของเมืองใต้ ไล่จากประจวบคีรีขันธ์ ผ่านชุมพร สุราษฎร์ธานี นครศรีธรรมราช ก่อนจะมาถึงตรังในยามเช้า เพื่ออร่อยกับหมูย่างเมืองตรัง และเมนูอาหารเช้าในร้านกาแฟแบบชาวตรังที่เป็นวัฒนธรรมอันมีเอกลักษณ์ของที่นี่

ตรังเป็นเมืองน้ำ สัญลักษณ์ของตรังจึงเป็นรูปคลื่น คงจะไม่ผิดเลยหากจะบอกว่า วิถีชีวิตอันอิ่มเอมของชาวตรังนั้น เป็นผลมาจากความสมบูรณ์ของที่ผสมผสานกันอย่างพอเหมาะพอเจาะ ระหว่างน้ำจืดและน้ำเค็มของแม่น้ำตรังและมหาสมุทรอันดามันนั่นเอง

แม่น้ำตรัง หรือแม่น้ำท่าจีน เป็นสายธารสำคัญประดุจเส้นเลือดใหญ่ ที่มอบความชุ่มชื้นและความอุดมสมบูรณ์ให้ผืนดินแถบนี้มีความเหมาะสมต่อการทำเกษตรกรรมต่างๆ ได้ตลอดแทบทั้งปี ซึ่งสินค้าเกษตรลำดับต้นๆ ของเมืองตรังก็คือ ยางพารา และปาล์ม ซึ่งทำรายได้ให้ชาวสวนเมืองตรังกลายเป็นเศรษฐีเล็กเศรษฐีใหญ่กันถ้วนหน้า อีกทั้งยังเป็นแหล่งอยู่อาศัยของสัตว์น้ำจืดพื้นถิ่นที่กลายเป็นอาหารขึ้นชื่อจากอดีตมาจนปัจจุบันคือ ปลาและกุ้งแม่น้ำตัวโตๆ จากแม่น้ำตรังที่โอบล้อมด้วยป่าจาก ป่าสาคู และป่าลำพู ซึ่งไม่น่าเชื่อว่าทุกวันนี้ยังคงมีหิ่งห้อยอวดแสงวิบวับให้เห็นได้ในยามราตรี และความสมบูรณ์ของสายน้ำแห่งมหาสมุทรอันดามัน ที่ทำให้ท้องทะเลตรัง และป่าชายเลนริมฝั่ง เป็นแหล่งอาหารทะเลสดอร่อย ทั้งกุ้ง หอย ปู ปลา มาเป็นเมนูอวดแขกบ้านแขกเมืองให้อิ่มหมีพลีมัน จนทำให้เกิดเป็นวัฒนธรรมการกินที่โด่งดังไปทั่วประเทศ ส่งผลให้คนทั่วไปรู้จักเมืองตรังในฐานะเป็น ‘เมืองนักกิน’ ที่มีอาหารรสเลิศไว้เอาอกเอาใจผู้มาเยือนอย่างหลากหลายในทุกฤดูกาล

ข้อแนะนำสำหรับการมาเที่ยวตรังในครั้งแรกๆ คือต้องเผื่อเวลาให้พอเหมาะกับการทำความรู้จักกับดินแดนแห่งนี้ ทั้งในภาคพื้นดินที่มีวิถีชีวิตเมืองตรังเป็นจุดเด่น, ภาคน้ำจืดที่มีทั้งแม่น้ำ น้ำตก ป่าเขาลำเนาไพร สวน และ ภาคน้ำเค็ม ที่มีทั้งหาดทรายชายทะเล และเกาะแก่งในมหาสมุทรอันดามัน ซึ่งน่าจะใช้เวลาสบายๆ ราว 3 คืน 4 วัน กำลังเหมาะ

เครื่องบินเที่ยวเช้าถึงสนามบินตรังราวแปดนาฬิกา แม้จะสายไปหน่อยสำหรับเวลาอาหารเช้าของชาวตรังพื้นถิ่น แต่ก็ไม่ช้าเกินไปที่จะหาร้านกาแฟเมืองตรังเพื่อรับประทานมื้อเช้าก่อนเตรียมไปเที่ยวทะเลในช่วงบ่าย บนโต๊ะอาหารเช้ามื้อใหญ่แบบตรังแท้ๆ จะมีติ่มซำมากมายหลายชนิดที่สร้างสรรค์กันมาให้เลือกชิม คู่กับน้ำชา กาแฟแบบโบราณ แกล้มด้วยหมูย่างสูตรต้นตำรับและปาท่องโก๋ ซึ่งอาจทำให้หลายคนสงสัยว่า ทำไมคนเมืองนี้จึงมีเวลามากมายกับมื้อเช้าขนาดใหญ่ เหตุใดจึงไม่รีบกินแล้ววิ่งขึ้นรถไปทำงานเหมือนเมืองอื่นๆ คำตอบคือ วิสัยคนตรังดั้งเดิมนั้นเป็นคนตื่นเช้ามาก หากเป็นชาวสวนยาง ก็จะตื่นตั้งแต่ตีสี่ตีห้าไปกรีดยาง ส่วนพ่อค้าแม่ค้า หรือคนทำธุรกิจอาชีพอื่นๆ ก็จะตื่นมาทำภารกิจต่างๆ รวมถึงการเจรจาซื้อขายสินค้าเกษตรต่างๆ ให้เสร็จกันตั้งแต่ก่อนไก่โห่ หลังเปิดร้านเรียบร้อยแล้วก็ให้ลูกจ้างเฝ้าร้าน ส่วนเจ้าของสวน เจ้าของร้าน หรือบรรดาเถ้าแก่ รวมถึงข้าราชการทั้งหลาย ก็จะพากันมานั่งสังสรรค์ละเลียดอาหารเช้า จับเข่าคุยการเมือง ถกเรื่องธุรกิจกัน ในสภากาแฟที่มีอยู่ทั่วทุกมุมเมือง โดยไม่ต้องรีบร้อน เพราะรถราไม่ได้ติดขัดเหมือนในกรุงเทพฯ คุยกันเสร็จก็แยกย้ายกันไปทำงานทำการของตนก่อนเสียงเพลงชาติจะดังขึ้น

ช่วงรอยต่อระหว่างเช้ากับเที่ยง อากาศยังไม่ร้อน ถ้าอยากพิสูจน์ความอุดมสมบูรณ์ของตรังก็นั่งรถออกไปจากตัวเมืองไม่เกินสิบนาที ก็จะได้ทึ่งกับสวนป่าขนาดใหญ่พื้นที่กว่า 2,000 ไร่ ที่อยู่ไม่ไกลอาณาบริเวณเมืองตรัง มีบันไดยอดไม้เก๋ไก๋ให้เดินชมความเขียวขจีของผืนป่าได้จากมุมสูง ได้เห็นต้นไม้ใหญ่ที่มีอายุร้อยๆปี ขนาดลำต้นหลายคนโอบ ซึ่งอยู่มานานจนแทบจะยกมือไหว้เป็นปู่เป็นทวดได้เลยทีเดียว

เดินป่ากันพอเหงื่อซึมๆ ก็กระโดดขึ้นรถเย็นฉ่ำมุ่งไปทะเล ระยะเวลาเพียงครึ่งชั่วโมงบนเส้นทางที่สวยงาม สองข้างทางบนถนนเมืองตรังนั้นเขียวชอุ่มเพลินตา มาถึงชายหาดที่มีชื่อว่า ปากเมง มีร้านอาหารทะเลสดๆ ไว้บริการมื้อเที่ยงริมทะเลอร่อยจุใจ โดยมีเมนูที่คนพื้นถิ่นแอบแนะนำคือ หอยชักตีน จิ้มน้ำจิ้มรสเด็ด

หอยชักตีน

อิ่มกับมื้อเที่ยงแล้วก็ได้เวลาลงเรือเที่ยวทะเลตรัง ที่ท่าเรือหาดปากเมงมีเรือบริการพาเราเที่ยวชมเกาะแก่งต่างๆ ซึ่งพลาดไม่ได้คือการไปว่ายน้ำเข้าถ้ำมรกต เป็นหนึ่งในประสบการณ์ยอดนิยมสำหรับผู้ที่รักท้องทะเลสีเขียวมรกตในแถบนี้

IMG_9739

เกาะแก่งในทะเลตรังที่เป็นจุดหมายของการท่องเที่ยวมีหลายเกาะ เช่น เกาะมุก เกาะรอก เกาะกระดาน เกาะสุกร และเกาะไหง เกาะเหล่านี้ส่วนใหญ่จะยังไม่มีโรงแรมหรือรีสอร์ทขนาดใหญ่ของนายทุนเข้าไปตั้งอยู่มากนัก ผู้ที่มาเยือนจึงได้สัมผัสกับธรรมชาติที่ยังคงบริสุทธิ์ ได้ดำน้ำดูปะการัง แหวกว่ายทักทายกับฝูงปลา ย่ำเท้าเปล่าบนผืนทรายที่ขาวละเอียด

6420_1208931946309_6165059_n

ระหว่างทางที่ล่องเรือชมทะเลตรัง บางจุดก็จะผ่านเวิ้งอ่าวที่ทะเลกับน้ำจืดมาพบกัน มีป่าชายเลนสวยๆ และบ้านเรือนของชาวประมงริมฝั่งให้ได้ชมและกดกล้องถ่ายรูปกันมือเป็นระวิง เพราะสีของท้องฟ้าตัดกับพื้นน้ำและรายละเอียดที่มีผิวสัมผัสน่าสนใจของภาพริมฝั่งน้ำนั้นสวยงามจับตา และหาดูได้ยาก

 

หลังจากใช้ชีวิตกับท้องทะเล นอนนับดาวเพลินใจกันไปแล้ว ก็กลับมาสนุกกับวิถีชีวิตบนดินในเมืองตรัง มีไฮไลท์คือนั่งรถตุ๊กๆหัวกบเที่ยวชมเมืองในยามเช้า เดินตลาด ช้อปปิ้งซื้อของพื้นเมือง พอแดดร่มลมตก ก็ได้เวลาไปเที่ยวหย่อนอารมณ์ริมแม่น้ำตรัง โดยมีเมนูอร่อยประจำถิ่นหาที่ไหนไม่ได้อีกแล้ว คือกุ้งแม่น้ำตรังตัวเขื่องๆ รสชาติแสนอร่อย ท่ามกลางบรรยากาศเย็นฉ่ำของลำน้ำตรัง ในป่าลำพู ลมพัดเย็นสบาย

ตรังไม่ใช่เมืองโลกีย์ แต่ยามค่ำในเมืองตรังนั้นมีสีสันด้วยร้านกาแฟที่เปิดขายตอนกลางคืน มีผู้คนทุกเพศทุกวัยมานั่งกินดื่มสนทนากันอย่างครึกครื้น บรรยากาศสนุกสนานไม่เป็นพิษเป็นภัย อาหารการกินเต็มโต๊ะเช่นเดียวกับมื้ออื่นๆ เป็นเครื่องยืนยันว่า เป็นเมืองที่อิ่มเอมจริงๆ

สายน้ำอันชุ่มฉ่ำทำให้ตรังเป็นเมืองที่ชุ่มเย็น นอกจากแม่น้ำและทะเลแล้ว ตรังยังมีน้ำตกสวยๆ ให้เที่ยวชมอีกมากมายหลายแห่ง สิ่งที่ใครๆชอบนักเวลามาเที่ยวตรังคือความเขียวชะอุ่ม ไม่ว่าจะกันมองไปทางไหนก็ชื่นตาชื่นใจ และเมื่อล่องใต้เที่ยวตรังกันจนเพลินใจแล้ว ของฝากยอดนิยมที่พลาดไม่ได้ ก็คืออย่าลืมหิ้วเค้กตรังกลับไปฝากคนที่บ้าน เพราะน้ำไหนๆ ก็ไม่สำคัญเท่ากับน้ำใจ…จริงไหม

******************

Text: วรรณศิริ ศรีวราธนบูลย์

Comments

comments

You may also like...

46 Responses

 1. It is not my first time to pay a quick visit this web site, i am visiting this site dailly and obtain nice facts from here every day.|

 2. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?|

 3. This is very interesting, You are an excessively professional blogger. I have joined your rss feed and sit up for searching for more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks|

 4. Hello to every , for the reason that I am genuinely eager of reading this blog’s post to be updated daily. It contains fastidious data.|

 5. Amazing! Its in fact awesome article, I have got much clear idea concerning from this piece of writing.|

 6. I have read so many articles about the blogger lovers but this piece of writing is really a nice paragraph, keep it up.|

 7. Wonderful article! This is the type of info that should be shared across the internet. Shame on the seek engines for no longer positioning this post upper! Come on over and consult with my web site . Thank you =)|

 8. It’s awesome to pay a quick visit this site and reading the views of all colleagues concerning this paragraph, while I am also eager of getting know-how.|

 9. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!|

 10. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s weblog link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.|

 11. Incredible quest there. What occurred after? Thanks!|

 12. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is actually a great site.|

 13. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?|

 14. MAGA says:

  You could definitely see your expertise in the article you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.|

 15. Hi, Neat post. There’s an issue with your website in internet explorer, would check this? IE still is the marketplace leader and a large section of people will pass over your wonderful writing due to this problem.|

 16. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.|

 17. Itamar Serpa says:

  Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!|

 18. Superb blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!|

 19. Dadado Veig says:

  Now I am going away to do my breakfast, when having my breakfast coming over again to read additional news.|

 20. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!|

 21. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!|

 22. Itamar Serp says:

  Hello, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!|

 23. Thank you for every other great post. Where else may just anyone get that type of info in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.|

 24. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!|

 25. We stumbled over here by a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page yet again.|

 26. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks!|

 27. I’m not sure exactly why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.|

 28. It’s fantastic that you are getting thoughts from this article as well as from our argument made at this time.|

 29. Fastidious replies in return of this difficulty with firm arguments and describing the whole thing on the topic of that.|

 30. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could definitely be one of the very best in its niche. Good blog!|

 31. This design is steller! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 32. constantly i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this time.|

 33. This is really attention-grabbing, You are an overly professional blogger. I’ve joined your feed and sit up for in the hunt for extra of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks|

 34. I simply couldn’t depart your site before suggesting that I actually enjoyed the usual info a person supply to your guests? Is gonna be again ceaselessly in order to check up on new posts|

 35. Do you have any video of that? I’d like to find out some additional information.|

 36. Itamar Serp says:

  In fact no matter if someone doesn’t understand afterward its up to other users that they will assist, so here it happens.|

 37. What’s up to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web page, and your views are fastidious for new users.|

 38. Umanizzare says:

  It’s remarkable in favor of me to have a web page, which is helpful in favor of my knowledge. thanks admin|

 39. Lelio Junior says:

  This paragraph will assist the internet visitors for creating new webpage or even a blog from start to end.|

 40. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i got here to return the desire?.I’m attempting to in finding issues to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!|

 41. Hello everyone, it’s my first pay a quick visit at this website, and piece of writing is genuinely fruitful designed for me, keep up posting these types of articles.|

 42. This article will assist the internet users for creating new website or even a blog from start to end.|

 43. Itamar Serp says:

  Hey! I understand this is kind of off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours require a lot of work? I’m completely new to writing a blog however I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!|

 44. Hi to every one, it’s really a fastidious for me to visit this web site, it consists of priceless Information.|

 45. What’s up, I wish for to subscribe for this blog to get most up-to-date updates, therefore where can i do it please help.|

 46. Daphine says:

  I intended to send you the very little observation to help give thanks the moment again over the superb tactics you have discussed above. It is certainly unbelievably generous with people like you to make without restraint exactly what many people could possibly have distributed for an e book to help with making some bucks for their own end, and in particular considering that you could have done it if you considered necessary. Those pointers as well worked to be the easy way to be aware that other individuals have a similar desire like my very own to learn a great deal more with regard to this condition. Certainly there are many more enjoyable instances in the future for many who see your blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>